Wikipedie:Článek týdne/2023/28

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Keporkak
obrázek
Soubor:Humpback Whales - Flickr - Christopher.Michel (38) (cropped).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
anotace

Keporkak (Megaptera novaeangliae) je robustní kosticový kytovec z čeledi plejtvákovitých, který se vyznačuje dlouhým sudovitým tělem o délce 14–15 metrů a dlouhými světlými hrudními ploutvemi, jež dosahují až třetinové délky těla. Typická váha těla se pohybuje kolem 25–30 tun, největší jedinci patrně dosahují váhy kolem 40 tun. Keporkaci jsou známí svým akrobatickým chováním nad hladinou moře, během kterého jako jediní zástupci kosticovců dokáží dostat nad hladinu celé své tělo.

Živí se krilem a malými hejnovitými rybami. Využívají k tomu zvláštní lovecké techniky zvané bublinová síť. Vytvoří síť z bublin okolo hejna ryb, které pak naberou svými ohromnými tlamami. Jedná se o pravidelné migranty trávící zimní měsíce vykrmováním v chladných mořích, na léto podnikají tisíce kilometrů dlouhé migrace do tropických vod, kde se páří. Březost trvá kolem 11½ měsíců. Samice vrhá jedno živé mládě každé 2–3 roky. Keporkaci mají výrazný zvukový projev; zpívají písně, které trvají cca 5–30 minut. Tyto písně jsou pro každou populaci unikátní, časem se mění a vypovídají o kulturní výměně mezi jedinci i populacemi.

Keporkaci jsou kosmopolitně rozšíření napříč všemi oceány s výjimkou uzavřených moří a nejsevernějších oblastí Arktidy. V době velrybářských výprav v průběhu 19. a 20. století byla jejich populace zdecimována na posledních cca 5 000 jedinců. Po zákazu lovu velryb roku 1966 se však dokázala výborně zotavit, k roku 2018 se počet keporkaků odhadoval na 135 000. I přes celkově úspěšnou rekonvalescenci jsou některé místní populace ohroženy, a to hlavně srážkami s loděmi a zamotáním do rybářských sítí.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 21. 6. 2023, 07:05 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 21. 6. 2023, 15:26 (CEST)[odpovědět]