Wikipedie:Článek týdne/2017/17

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Československý pavilon na Světové výstavě 1967
obrázek
Soubor:Pavillon de la Tchécoslovaquie.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Československý pavilon na EXPO '67
anotace

Československý pavilon na Světové výstavě 1967 je budova, v níž před padesáti lety probíhala prezentace Československa na této výstavě (EXPO '67) v kanadském Montréalu. Architektonická podoba objektu vzešla ze soutěže, jejímž vítězem se stal návrh Miroslava Řepy a Vladimíra Pýchy. V jednopatrovém pavilonu o půdorysných rozměrech 51 × 33 metrů se nacházely výstavní prostory, ve kterých se vedle jiných prezentovala Věstonická venuše, originály deskových obrazů mistra Theodorikakarlštejnské kaple svatého Kříže, třebechovický betlém, experimentální sídliště Etarea, rituální židovské nástroje nebo díla vytvořená pomocí techniky polyvize a diapolyekranu. Vystavovaly se zde také výtvory ze skla, porcelánu, bižuterie, textilu či krajky. V závěru prohlídky mohli návštěvníci v expozici Kinoautomat zhlédnout první interaktivní filmový snímek na světě nazvaný Člověk a jeho dům. Prezentace Československa vzbudila na výstavě mezi diváky zájem. Celkem jich dorazilo více než osm milionů, díky čemuž se pavilon stal pátým nejnavštěvovanějším na celé výstavě.

Objekt pavilonu chtělo po výstavě získat město Montréal, ale jejich nabídku českoslovenští zástupci odmítli. Obdobně reagovali i na zájem města Gander z kanadské provincie Newfoundland a Labrador. V září 1967 se však u tohoto newfoundlandského města zřítilo letadlo Iljušin Il-18 provozované Československými aeroliniemi. V reakci na angažování se místních lidí v pomoci obětem nehody změnili zástupci Československa jako výraz poděkování svůj názor a s přemístěním objektu souhlasili. V pavilonu se po přesunu nachází divadlo, knihovna a galerie.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2017
týden (formát: TT)
17
poznámka (k návrhu)
Autor Jan Polák -- Tento příspěvek přidal OJJ (diskusepříspěvky)

Doporučuji článek uveřejnit v roce 2017, neboť se ten rok připomíná 50 let od výstavy. Týden se nabízí 16. (21. dubna byla podle většiny pramenů výstava zahájena, ovšem objevují se i data 27. dubna či 28. dubna odpovídající článku na anglické Wikipedii, které ale spadají již do 17. týdne). Další možností je 20. týden (tam spadá 16. květen, kdy byl na Expu '67 československý národní den a výstavu navštívil prezident Antonín Novotný) a nebo 43. týden (kam patří 29. říjen, kdy výstava končila, a stejně tak i 27. říjen, jenž se zas jako závěrečný den objevuje v některých publikacích). --Jan Polák (diskuse) 14. 4. 2017, 11:31 (CEST)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 14. 4. 2017, 10:50 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Coby autor. --Jan Polák (diskuse) 14. 4. 2017, 11:45 (CEST)[odpovědět]
  2. +1Ano --Bazi (diskuse) 23. 4. 2017, 01:14 (CEST)[odpovědět]