Jakub Ďoubal: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
úprava odkazů
Cv
značky: nahrazeno revertováno
Řádek 1: Řádek 1:
{{copyvio|zdroj=https://www.ghmp.cz/video/konference-kamen-mesto-papir-o-restaurovani-verejne-plastiky/}}
'''Jakub Ďoubal''' ([[26. leden|29. srpna]] [[1900|1979]] [[Praha|Teplice]]) je český restaurátor [[Restaurování|restaurátor]]. Od roku 2014 jako vedoucí Ateliéru restaurování kamene na [[Fakulta restaurování Univerzity Pardubice|Fakultě restaurování Univerzity Pardubice]]. Studoval na Institutu restaurování a konzervačních technik v Litomyšli a následně na [[Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě|VŠVU]] v Bratislavě. Poté absolvoval doktorské studium na [[Fakulta stavební ČVUT|Fakultě stavební ČVUT]] v oboru fyzikální a materiálové inženýrství, kde se ve své dizertační práci věnoval využití laseru při čištění památek. Na [[Akademie výtvarných umění v Praze|AVU]] v Praze získal titul docent v oboru restaurování sochařských děl. Po dokončení studia absolvoval prestižní kurz Stone Conservation - SC11 pořádaný organizacemi ICCROM a The Getty Conservation Institute pod záštitou [[UNESCO]].

Vedle pedagogické činnosti se věnuje restaurování sochařských děl. V průběhu své odborné praxe se podílel na obnově významných objektů, jako jsou například [[Chrám svaté Barbory|Chrám Sv. Barbory,]] [[Morový sloup (Kutná Hora)|Morový sloup]] a [[Kamenná kašna v Kutné Hoře|Kamenná kašna]] v Kutné Hoře,  gotický náhrobek [[Arnošt z Pardubic|Arnošta z Pardubic]] v polském Klodzku či sousoší Sv. Františka Serafínského a socha Bruncvíka na [[Karlův most|Karlově mostě]].

Jakub Ďoubal je autorem řady odborných článků a publikací vydaných v Čechách i v zahraničí. Mezi nejvýznamnější publikace patří knihy “Conservation of Plaster Cast”, “Úvod do restaurováni kamenných památek” nebo “Kamenné památky Kutné Hory: restaurování a péče o sochařská dila”

== Výstavy ==

* 2010 kolektivní výstava Artefakt 2010- restaurátorské práce v regionu Kutná Hora (kostel nanebevzetí Panny Marie v Sedlci v Kutné Hoře)
* 2013 – samostatná výstava – Restaurování kamenných památek v Kutné Hoře (Galerie středočeského kraje)

== Publikační činnost ==

* ĎOUBAL, Jakub. Kamenné památky Kutné Hory: Restaurování a péče o sochařské památky. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2015
* ĎOUBAL, Jakub a kol. Sádrové odlitky: Restaurování a péče o umělecká díla. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2020.
* ĎOUBAL, Jakub, ed. Conservation of plaster cast. London: Archetype Publications, 2023.
* ĎOUBAL, Jakub. Úvod do restaurování kamenných památek. Litomyšl: Univerzita Pardubice. 2023
* Výsledky svých prací publikoval na stránkách [[Zprávy památkové péče|Zpráv památkové péče]] a řady mezinárodních časopisů

== Odkazy ==

=== Externí odkazy ===

* https://restaurovanisoch.cz/
* https://hradec.rozhlas.cz/jakub-doubal-restauratori-resi-filozoficky-problem-mit-sochy-co-nejcistsi-nebo-8353571
* https://fr.upce.cz/fr/ark.html
* https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jakub-doubal-restaurator-pamatky-priprava.A200923_180122_domaci_cern
* https://hradec.rozhlas.cz/restaurator-jakub-doubal-baroko-vnimame-posunute-jak-pusobilo-je-uz-dnes-pro-nas-8520866

Verze z 14. 5. 2024, 05:03

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Obsah této stránky (nebo jeho část) byl skryt kvůli podezření z porušení autorských práv. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:

https://www.ghmp.cz/video/konference-kamen-mesto-papir-o-restaurovani-verejne-plastiky/
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.

Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle CC BY-SA 3.0.

Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.

Vkládáním autorských děl do Wikipedie bez výslovného souhlasu autora nebo držitele práv k šíření pod licencí CC BY-SA 3.0 porušujete zákon a pravidla Wikipedie. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však vaše původní příspěvky.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
případně použijte pro nové přispěvatele:
a vložte sem:
Pro správce:
Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, smažte ho