Centrum LOCIKA: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dobrý den, jsem správkyně sociálních sítí Centra LOCIKA a založila jsem pro naší neziskovou organizaci stránku, aby se o nás lidé mohli jednodušeji dozvědět. Věřím, že při našem růstu bude užitečná jak pro klienty, tak veřejnost.
(Žádný rozdíl)

Verze z 14. 4. 2024, 16:58

Logo Centra LOCIKA

Centrum LOCIKA je nezisková organizace, která poskytuje pomoc dětem zasaženým násilím v rodině. Vznikla v roce 2015 a sídlí v Praze. Její zakladatelkou a ředitelkou je Petra Wünschová. Cílem organizace je chránit zájmy dítěte a poskytovat mu i jeho rodičům odbornou pomoc s cílem nastavit zdravé vztahy v rodině tak, aby mohlo vyrůstat v respektujícím prostředí.[1]

Centrum LOCIKA pracuje s klienty osobně, zároveň se ale snaží o tématu násilí v rodině vzdělávat i veřejnost a odborníky. To dělá mimojiné pomocí školení, podcastů[2], veřejných akcí nebo infografik, které šíří na sociálních sítích. Tyto materiály se týkají tématu sebepéče, vztahu s dětmi, násilí, fyzických trestů a podobně. Za tvorbu infografik byla organizace v roce 2023 nominovaná v kategorii Project na Czech Social Awards.[3] LOCIKA taky spustila chat Dětství bez násilí, přes který pomáhá distančně dětem po celé České republice.[4]

Iniciativa Dětství bez násilí

V roce 2023 vznikla na Den dětí Iniciativa Dětství bez násilí, které je Centrum LOCIKA spolutvůrce.[5] Hlavní myšlenkou je, aby Česká republika byla místem, kde všechny děti mají právo na dětství bez násilí. Společná iniciativa vládního a nevládního sektoru vznikla v reakci na kritickou situace v oblasti sociálně-právní ochrany dětí v mnoha regionech.

Iniciativa si stanovila 4 základní cíle, jedním z nich je zakotvit v občanském zákoníku nepřijatelnost trestání dětí. Nová právní úprava nebude rodiče kriminalizovat a nezavádí pro ně postihy.[6]Pod výzvu Iniciativy Dětství bez násilí se podepisala řada osobností z nevládního i akademického sektoru, jako Veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček, advokátka Lucie Hrdá nebo organizace Konsent a Linka Bezpečí.[7]

Dětské advokační centrum

V září 2022 vzniklo České republice první Dětské advokační centrum, které založilo Centrum LOCIKA. Poskytuje specializovanou mulitoborovou pomoc dětským obětem násilí v rodině.[8]

Dětské advokační centrum (zkráceně jen DAC) se zaměřuje na úzkou meziresortní spolupráci v zájmu dítěte. Podle analýzy Centra LOCIKA děti musejí v průběhu řešení případu násilí v rodině mluvit až s devětadvaceti osobami na patnácti různých místech.[9] V Dětském advokačním centrum je to naopak - místo toho, aby dítě obcházelo různé odborníky, přichází všichni odborníci do DAC za dítětem. Zde velmi úzce spolupracují a sdílejí mezi sebou odpovědnost za vedení případu. Toho řešení nabízí dítěti bezpečné místo, kde je veškerá pomoc koncentrována pod jednou střechou.

Akce Bubnovačka

Akce Bubnovačka 2023 se zúčastnili i žáci ZŠ J. A. Komenského na Praze 6.

Bubnovačka je akce Centra LOCIKA, která upozorňuje na důležitost ochrany dětí před násilím v rodině.[10] Účastníci bubnují, aby dali symbolicky hlas týraným dětem.[11] Kromě toho se konají doprovodné akce, které mají šířit osvětu a zvýšit povědomí veřejnosti ohledně toho, jak rozšířený problém násilí v rodině je. Akce se koná každý rok kolem 19. listopadu, který je známý jako Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Zapojují se školy po celé republice, organizace, slavné osobnosti, ale i jednotlivci s rodinami. Za první tři ročníky (2021-2023) se v Česku Bubnovačky zúčastnilo přes 95 tisíc lidí. V roce 2023 udělil záštitu nad akcí prezident Petr Pavel a s ním i první dáma Eva Pavlová.[12] Akce se koná ve spolupráci se Slovenskem.[13]

  1. O nás | Centrum LOCIKA. www.centrumlocika.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  2. Podcast Nebuď na to sám - Odborník odpovídá. www.centrumlocika.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  3. HOLZMAN, Ondřej. Hledají se osobnosti, které na sociálních sítích inspirují. Sledujte online Czech Social Awards 2023. CzechCrunch [online]. 2023-11-16 [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  4. Vítej v naší Poradně. locika.neziskovky.com [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  5. Iniciativa „Dětství bez násilí“ vyzývá k zajištění ochrany dětí vůči všem formám násilí. Podpořila ji i vládní zmocněnkyně pro lidská práva. www.vlada.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  6. Ministerstvo chce zakázat tělesné trestání dětí - Novinky. www.novinky.cz [online]. 2023-10-23 [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  7. Memorandum – onepager. www.detstvibeznasili.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  8. Dětské advokační centrum | Centrum LOCIKA. www.centrumlocika.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  9. Dětské advokační centrum citlivě pomáhá dětem zasaženým domácím násilím. sancedetem.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  10. Bubnovačka – Dětství bez násilí. www.detstvibeznasili.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  11. BOHÁČKOVÁ, Jolana. Aby byl hlas týraných dětí slyšet. Bubnovačka rozezní také nymburské náměstí. Nymburský deník. 2023-11-18. Dostupné online [cit. 2024-04-14]. 
  12. Bubnovačka – Dětství bez násilí. www.detstvibeznasili.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  13. Bubnovačka [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. (slovensky)