Přeskočit na obsah

Zemplínský králík: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Soutok (diskuse | příspěvky)
Přidání plemene králíka
 
Cv
značky: nahrazeno revertováno
Řádek 1: Řádek 1:
{{copyvio|zdroj=https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/}}
== Vznik plemene ==
[[Soubor:Zemplínský králík Ondrouch.jpg|náhled|Zemplínský králík]]
'''Zemplínský králík''' vznikl křížením dvou plemen králíků - Vídeňský modrý (Vm) a [[Novozélandský červený králík|Novozélandský červený]] (Nč). Název plemene je odvozeno od lokality jeho vzniku a to [[Zemplínská šírava|Zemplín]]. Zemplínský králík je středního plemeno.

== Popis plemene ==
Zemplínský králík má zavalité tělo, válcovité s rovnoměrně rozloženým osvalením. Končetiny tohoto plemene jsou poměrně silné střední délky s polovzpřímeným postojem.

[[Hlava]] je výrazná jak u samců, tak i u samic. Krk má zemplínský králík spíše krátký. Uši jsou drženy zpříma u sebe, bývají zpravidla dobře osrstěné se zaoblenými konci. Délka uší se pohybuje od 11 do 12 centimetrů.

Barva srsti je u zemplínkých králíků po celém těle intenzivně pastelově hnědá s mírným modrým nádechem. Místa s kratší srstí (např. - uši, hlava, končetiny) mají výraznější namodralý nádech. Podsada je na celém tělu oranžová (na břichu je mírně matnější, světlejší a přecházející až do barvy krémové).

[[Oči]] má zemplínský králík šedomodré, pokud převládá hnědá barva, je to předností. Drápy tohoto plemene jsou tmavě rohovité a vousy bývají zbarveny tmavě. Hmotnost by se měla pohybovat v rozmezí 4,25-5,25 kg.

Kromě sportovního chovu je vhodný i na produkci kvalitního [[Maso|masa]] a kožek zajímavého zbarvení. Zemplínský králík má srovnatelné nároky na ustájení, krmení, ošetřování a veterinární prevenci jako ostatní střední plemena králíků. Oproti běžným křížencům králíků dokáže zemplínský králík potěšit neobvyklým zbarvením srsti a svojí vyšší užitkovostí.

V České republice se zabývá chovem zemplínských králíků např. chovatel Ing. Tomáš Ondrouch.<ref>{{Citace elektronického periodika
| titul = Zemplínský
| vydavatel = Králikář.cz
| url = https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/
| datum vydání = 2021-08-02
| datum přístupu = 2021-08-02
}}</ref>

== Odkazy ==

=== Reference ===

# [https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/ Zemplínský. ''www.kralikar.cz''<nowiki> [online]. Králikář.cz, 2021-08-02 [cit. 2021-08-02]. Dostupné online</nowiki>]

=== Externí odkazy ===

* https://www.kralikar.cz/

Verze z 24. 3. 2024, 18:54

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Obsah této stránky (nebo jeho část) byl skryt kvůli podezření z porušení autorských práv. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:

https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.

Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle CC BY-SA 3.0.

Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.

Vkládáním autorských děl do Wikipedie bez výslovného souhlasu autora nebo držitele práv k šíření pod licencí CC BY-SA 3.0 porušujete zákon a pravidla Wikipedie. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však vaše původní příspěvky.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
{{subst:copyvio autor|Zemplínský králík|2=https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/}} --~~~~
případně použijte pro nové přispěvatele:
{{subst:copyvio nováček|Zemplínský králík|2=https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/}} --~~~~
a vložte sem:
* [[Zemplínský králík]] z [https://www.kralikar.cz/l/zemplinsky/] --~~~~
Pro správce:
Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, smažte ho