Wikipedie:Pod lípou (oznámení): Porovnání verzí

Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 10 měsíci od uživatele Trizek (WMF) v tématu „Děkujeme za šest let aktivní spolupráce s týmem Growth!
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Řádek 290: Řádek 290:


Jinak já osobně si všiml, že se nám za 10-15 let posunulo jádro editorské komunity z vysokoškoláků k pracujícím a že nepřevažují přírodovědné zájmy, které měly prý podle některých kolegů na počátcích české Wikipedie převažovat. --[[Wikipedista:Juandev|Juandev]] ([[Diskuse s wikipedistou:Juandev|diskuse]]) 30. 7. 2023, 01:24 (CEST)
Jinak já osobně si všiml, že se nám za 10-15 let posunulo jádro editorské komunity z vysokoškoláků k pracujícím a že nepřevažují přírodovědné zájmy, které měly prý podle některých kolegů na počátcích české Wikipedie převažovat. --[[Wikipedista:Juandev|Juandev]] ([[Diskuse s wikipedistou:Juandev|diskuse]]) 30. 7. 2023, 01:24 (CEST)

== Děkujeme za šest let aktivní spolupráce s týmem Growth! ==

Zdravíme českou Wikipedii!

Česká Wikipedie začala s nadací Wikimedia spolupracovat před šesti lety, kdy probíhal výzkum [[mw:New_Editor_Experiences/cs|Zkušenosti nových wikipedistů]], při jehož realizaci měla česká Wikipedie klíčovou roli. Výzkum přímo vedl k vytvoření funkcí týmu Growth, a naše aktivity i nadále směřuje. Díky české Wikipedii v roli pilotního projektu získal tým Growth mnoho nedocenitelných znalostí. Jsme nesmírně vděční za rady české komunity, které nám umožnily vytvořit funkce pro nováčky, nyní aktivní na všech jazykových verzích Wikipedie.

[[Wikipedista:Martin Urbanec (WMF)|Martin Urbanec]] po celou dobu působil jako ambasador a vytvořil i udržoval silné spojení mezi českou komunitou a týmem Growth. Martin se nyní do týmu Growth připojuje jako vývojář a odchází proto z role ambasadora. Kirsten (produktová manažerka týmu Growth) a Benoît/Trizek (specialista pro vztahy s komunitou) se rozhodli, že tento přechod je vhodnou příležitostí k zhodnocení potřeb týmu Growth od ambasadorů a k identifikování komunit, které v našem týmu potřebují lepší zastoupení. Při svém rozhodování jsme vzali v úvahu i [[M:Wikimedia Foundation Annual Plan/2023-2024/cs|roční plán nadace Wikimedia]] a jeho zaměření na [[M:Wikimedia Foundation Annual Plan/2023-2024/Goals/Equity|Knowledge equity]] a na něj navazující [[Mw:Growth/Annual Plan 2023-2024|roční plán týmu Growth]].

Protože s českou komunitou již máme navázané silné vztahy, a jelikož Martin i nadále zůstává součástí týmu Growth, rozhodli jsme se po pečlivém zvažování zařadit místo české Wikipedie jiný pilotní projekt. Věříme, že spolupráce s regionem, který má v týmu Growth omezené zastoupení, nám poskytne mnoho nových příležitostí. Ačkoli ještě nebylo učiněno definitivní rozhodnutí, je pravděpodobné, že tým Growth bude nadále spolupracovat s komunitou, která lépe reprezentuje potřeby subsaharské Afriky.

I když česká Wikipedie již nebude pilotním projektem týmu Growth, česká Wikipedie bude mít i nadále k dispozici funkce týmu Growth. K jejich nasazení dojde později, jakmile budou otestovány na pilotních projektech. Abyste zůstali informováni o aktivitách týmu Growth, můžete se přihlásit k odběru [[Mw:Growth/Newsletters/cs|našeho newsletteru]] anebo sledovat naše [[Mw:Growth/Growth team updates|Týdenní aktuality]]. Kdykoli se také můžete přímo ozvat [[Wikipedista:Trizek (WMF)|Trizkovi]] s jakýmikoli otázkami.

Ještě jednou vám děkujeme za skvělou spolupráci.

[[Wikipedista:KStoller-WMF|KStoller-WMF]] a [[Wikipedista:Trizek (WMF)|Trizek (WMF)]], 31. 7. 2023, 16:26 (CEST)

Verze z 31. 7. 2023, 16:26

Archivy
Zkratka:
  • WP:POL
    WP:PLO
Pod oznamovací lípou
Pod oznamovací lípou

U tohoto stolu hospody Pod lípou mohou wikipedisté informovat ostatní o různých wiki-událostech. O oznámeních zde prosím nediskutujte, ale můžete založit téma u jiného stolu a dát sem odkaz. Výčet toho, co se stalo, najdete v Kronice české Wikipedie. Na stránce Ohlasy v médiích najdete (a můžete přidávat) oznámení o článcích či zmínkách o Wikipedii v ostatních sdělovacích prostředcích a médiích.

U každého oznámení uvádějte odkaz na diskusi k danému tématu.

Selection of the U4C Building Committee

The next stage in the Universal Code of Conduct process is establishing a Building Committee to create the charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). The Building Committee has been selected. Read about the members and the work ahead on Meta-wiki.

-- UCoC Project Team, 27. 5. 2023, 06:20 (CEST)

The Signpost: 5 June 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Červen - Měsíc lidských práv na Wikipedii - zúčastněte se editatonu a soutěže

Krásný den,

červen nám tradičně přináší aktivní výzvu v rámci WikiProjektu Lidská práva. Zapojit se můžete online po celý měsíc červen.

Nezapomeňte do shrnutí editace přidat #lidskaprava a pokud zakládáte článek nový, také to ve shrnutí uvést.

20. června se na vás těšíme na osobně (v Kavárně člověka v tísni Langhams) či online na editatonu - přihlaste se a zaškrtněte účast ve facebookové události.

Ve spolupráci s fundraising.cz jsme také připravili školení pro neziskové organizace - to proběhne 22.6. v Praze v jejich prostorách.

Pravidla výzvy jsou zde.

Tipy na požadované články naleznete zde. Heslo si ale můžete vybrat dle vlastního uvážení a preferencí, tématická oblast je to totiž opravdu široká.

Budeme se tešit na vaše příspěvky,

--Lucie Schubert (WMCZ) (diskuse) 5. 6. 2023, 12:14 (CEST)Odpovědět

Posledních pár hodin zbývá do konce kampaně #1Lib1Ref!

Milí Wikipedisté a Wikipedistky,

zbývá nám již poslední pár hodin než nám skončí již druhý běh kampaně #1Lib1Ref v roce 2023!

Neváhejte a v tomto malém časovém okně na Wikipedii přidejte libovolnou referenci a do shrnutí editace přidejte hashtag #1Lib1Ref.

Vysloužíte si tak vyznamenání a budete mít šanci vyhrát drobné ceny.

Veškeré informace naleznete zde.

Jan Sýkora (WMCZ) (diskuse) 5. 6. 2023, 16:17 (CEST)Odpovědět

Už je skončené. Štatistiky sú následovné: Wikipedie:1Lib1Ref/Výsledky. --Dušan Kreheľ (diskuse) 6. 6. 2023, 00:58 (CEST)Odpovědět

Teraz Wikipédia s CC-BY-SA 4.0

Teraz je obsah Wikipédie pod licenciou CC-BY-SA 4.0 (oficiálne oznámenie).

--Dušan Kreheľ (diskuse) 9. 6. 2023, 02:02 (CEST)Odpovědět

Zajímavé. Já jsem dal nadaci svolení ke zveřejnění mých dosavadních příspěvků pouze pod licencí CC-BY-SA 3.0 a GFDL. Pokud je zveřejňuje pod jinou licencí, porušuje má autorská práva. Ne že by mi to vadilo, ale jen tak pro pořádek…--Shlomo (diskuse) 9. 6. 2023, 08:22 (CEST)Odpovědět
@Shlomo: Asi nevieš, s čím presne súhlasíš. Pozri si bod 2) b) ii) licencie CC-BY-SA 3.0. --Dušan Kreheľ (diskuse) 9. 6. 2023, 10:12 (CEST)Odpovědět
Pokud mluvíme o této licenci, tak ta žádný bod 2) b) ii) nemá :( --Shlomo (diskuse) 9. 6. 2023, 10:25 (CEST)Odpovědět
@Shlomo: "(ii) a later version of this License with the same License Elements as this License;" (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode) --Dušan Kreheľ (diskuse) 9. 6. 2023, 11:15 (CEST)Odpovědět
To je bod 4. b. (ii) --Polda18 (diskusepříspěvky) 9. 6. 2023, 11:24 (CEST)Odpovědět
A hlavně se týká adaptací, ne samotných příspěvků. O těch pojednává bod 4. b. (i) 4. a..--Shlomo (diskuse) 9. 6. 2023, 12:27 (CEST)Odpovědět
Spíše bod 4.a. Bod 4.b. je celý ohledně adaptací. --Polda18 (diskusepříspěvky) 9. 6. 2023, 12:36 (CEST)Odpovědět
Děkuji za upozornění, opravil jsem ;)--Shlomo (diskuse) 9. 6. 2023, 12:45 (CEST)Odpovědět
Bod 2) licence CC-BY-SA 3.0:

2. Fair Dealing Rights. Nothing in this License is intended to reduce, limit, or restrict any uses free from copyright or rights arising from limitations or exceptions that are provided for in connection with the copyright protection under copyright law or other applicable laws.

Žádné další pododstavce tam pod tím nejsou. --Polda18 (diskusepříspěvky) 9. 6. 2023, 10:31 (CEST)Odpovědět
Ale je niečo, čím nie som trochu nadšený: foundation:Policy_talk:Terms_of_Use#None_changed_content_with_CC-BY-SA_3.0 --Dušan Kreheľ (diskuse) 9. 6. 2023, 12:17 (CEST)Odpovědět
Ne, tím, že na konec textu přidáte mezeru či provedete jiné kosmetické úpravy, odvozené dílo (adaptaci) opravdu nevytvoříte. Nové dílo by muselo obsahovat nějaký projev tvůrčí činnosti, který nebyl obsažen v díle původním.--Shlomo (diskuse) 9. 6. 2023, 12:42 (CEST)Odpovědět

Hlasujte pro nejlepší fotografie ze soutěže Fotíme knihovny do 16. 6.

Do 16. 6. 2023 včetně můžete hlasovat na Facebooku Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP), konkrétně ve fotoalbu Soutěž Fotíme knihovny. Hlasujte o nejlepší fotku formou lajků, dát svůj hlas můžete libovolnému počtu fotografií, které se vám budou líbit.

Do alba jsou zařazeny vybrané fotografie ze soutěže Fotíme knihovny, která skončila 31. 5. 2023 a kterou SKIP vyhlásil spolek Wikimedia ČR společně se SKIP. Ze 180 přihlášených fotografií je do facebookového alba vybráno přes 90 snímků, a to tak, aby každý uživatel a každá knihovna byly zastoupeny alespoň jedním snímkem.

Vyhodnocení soutěže proběhne 19. 6. 2023 od 10:00 v rámci Online kávy s předsedou SKIP. Pokud se chcete zúčastnit, napište si o přihlašovací údaje na linda.jansova@gmail.com. Vítězná fotografie bude v červenci 2023 vystavena na portálu Mediální gramotnost. --Natálie Schejbalová (WMCZ) (diskuse) 12. 6. 2023, 14:49 (CEST)Odpovědět

The Signpost: 19 June 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

General survey about grants, tools and support from the CEE Hub

CEE Hub created one general survey where we aim to collect information and opinions about several important topics that we believe all of you have experience in at some level.

The survey has three main topics: experience with grants and opinions, what kind of tools you used and want to use, and also what kind of support you want to have from the CEE Hub, which will help us in shaping the second year of the CEE Hub.

Please dedicate 15 minutes of your free time and submit your answers on this link.

--Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff MediaWiki message delivery (diskuse) 20. 6. 2023, 11:31 (CEST)Odpovědět

Otevřená Wikimedia: Vzdělávací programy - již tento čtvrtek 22.6. od 18:00

Zdravím,

připomínám, že na tento čtvrtek je naplánované online setkání ve formátu Otevřená Wikimedia - tentokrát pro oblast vzdělávacích programů. Sejdeme se na cca hodinu od 18:00 v online prostředí na Google Meet.

V hledáčku máme tentokrát hlavně přípravu plánu činnosti na rok 2024 v oblasti vzdělávacích programů.

Je to tedy plán činnosti pro poslední rok aktuálního strategického plánu spolku pro roky 2021-2024.

Příprava plánu vychází z formátu roku 2023, který se osvědčil a jsou na něj kladné zpětné vazby.

Můžete se na něj podívat veřejně zde: https://docs.wikimedia.cz/wiki/Pl%C3%A1n_%C4%8Dinnost%C3%AD_WM%C4%8CR_2023

Pro členy zde: https://wiki.wikimedia.cz/wiki/Pl%C3%A1ny_%C4%8Dinnost%C3%AD_2023

--

Otevřená Wikimedia+poradní call s komunitou

Čtvrtek, 22. června · 18:00–19:00

Odkaz na videohovor: https://meet.google.com/tzx-efyv-uqn

Nebo vytočte: ‪(CZ) +420 234 610 300‬ PIN: ‪777 199 718‬#

--

Pokud se setkání nemůže zúčastnit a přesto máte nějaké podněty, prosím komunikujte se mnou ideálně přes email lucie.schubert(at)wikimedia.cz, případně se můžeme domluvit na telefonický či konferenční hovor v jiném čase.

--

Budeme se Vás těšit,

za Wikimedia ČR --Lucie Schubert (WMCZ) (diskuse) 20. 6. 2023, 13:01 (CEST)Odpovědět

Oznámení nových členů volebního výboru

Tuto zprávu můžete najít přeloženou do dalších jazyků na Meta-wiki.

Dobrý den všem,

S potěšením vám oznamujeme nové členy a poradce volebního výboru. Volební výbor pomáhá s návrhem a provedením procesu výběru členů správní rady zvolených komunitou a přidruženými subjekty do správní rady Nadace Wikimedia. Po otevřeném nominačním procesu promluvili nejsilnější kandidáti s členy správní rady a čtyři kandidáti byli požádáni, aby se stali členy Volebního výboru. Další čtyři kandidáti byli požádáni, aby se stali poradci.

Děkujeme všem členům komunity, kteří se volby účastnili. Těšíme se na spolupráci s volebním výborem v blízké budoucnosti.

Jménem správní rady nadace Wikimedia Foundation,

RamzyM (WMF) 28. 6. 2023, 19:59 (CEST)Odpovědět

The Signpost: 3 July 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

The Signpost: 17 July 2023

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Upcoming CEE Catch up – Supporting community health

Hello everyone,

CEE Hub invites community members to a next CEE Catch Up which will focus on community health. The meeting will take place on July 31st, 2023, 18:00-19:00 CEST. You can sign up for the event on our Meta page, where you simply just add your username and we will send you a link for the event.

The goal of the session is to gather everyone interested to hear more about practices WMF and different Wikimedia affiliates have established to protect (mental) health and wellbeing of volunteers. The session is interesting for everyone who wants to know about supporting community health or if you want to learn how to implement some new practices in your affiliate/community.

--Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff MediaWiki message delivery (diskuse) 18. 7. 2023, 15:02 (CEST)Odpovědět

Wikipedia Pages Wanting Photos 2023

Zapojte se do mezinárodní výzvy a doplňte ilustrační obrázky do článků. Na Wikipedii jsou tisíce článků bez obrázků, zároveň na Wikimedia Commons jsou (sta)tisíce obrázků, které by články ilustrovat mohly. Na základě Wikiprojektů z posledních let jsme pro vás připravili seznam přibližně dvou tisíc článků bez obrázků, ze kterého můžete (také) vybírat.

Výzva probíhá až do 31. srpna 2023. Více informací nalezenete na českých stránkách Wikipedie:Wikipedia Pages Wanting Photos. --Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 26. 7. 2023, 15:24 (CEST)Odpovědět

Sociodemografický profil českých Wikipedistů

V prosinci 2021 jsme z kolegyněmi z KSOC FF UK provedli obsahovou studii stránek aktivních editorů české Wikipedie. Sledovali jsme základní charakteristiky, které sledovaly předchozí studie postavené převážně na dotazníkovém šetření vzorku celosvětové populace editorů. Z 559 521 registrovaných jsme vybrali ty, kteří měli v období 22. listopadu až 22. prosince více jak 100 editací, odečetli ty, kteří o sobě nezveřejnili žádné informace a pracovali se vzorkem 99 editorů. Myslel jsem, že závěry zveřejníme nějak formálněji, ale vzhledem k tomu, že se k tomu nemůžeme stále dostat, tak alespoň takto:

  • pohlaví: 93 % muži, 7 % ženy
  • bydliště: zjištěno u 70 editorů z toho 45 ve velkých městech a poblíž (Praha 24, Jihomoravský kraj 12, Středočeský a Královéhradecký po 5)
  • koníčky: nejvíce informací, 69 x humanitní záliby, 50 x přírodovědné, (IT 26, historie 22, geografie 21, biologie 15)
  • věk: nejmladší 16 let, nejstarší 77, medián 44 let, většinu tvoří lidé v produktivním věku

Samozřejmě jsme si vědomi, nepřesností a chyb, které v takovém výzkumu mohly vzniknout, takže výsledky bereme jako orientační. Nicméně v charakteristice pohlaví a bydliště se blížíme k předchozím zjištěním (někde na Metě jsou výsledky), takže by se dalo zjištění použít jako základ k nějaké robustnější studii.

Jinak já osobně si všiml, že se nám za 10-15 let posunulo jádro editorské komunity z vysokoškoláků k pracujícím a že nepřevažují přírodovědné zájmy, které měly prý podle některých kolegů na počátcích české Wikipedie převažovat. --Juandev (diskuse) 30. 7. 2023, 01:24 (CEST)Odpovědět

Děkujeme za šest let aktivní spolupráce s týmem Growth!

Zdravíme českou Wikipedii!

Česká Wikipedie začala s nadací Wikimedia spolupracovat před šesti lety, kdy probíhal výzkum Zkušenosti nových wikipedistů, při jehož realizaci měla česká Wikipedie klíčovou roli. Výzkum přímo vedl k vytvoření funkcí týmu Growth, a naše aktivity i nadále směřuje. Díky české Wikipedii v roli pilotního projektu získal tým Growth mnoho nedocenitelných znalostí. Jsme nesmírně vděční za rady české komunity, které nám umožnily vytvořit funkce pro nováčky, nyní aktivní na všech jazykových verzích Wikipedie.

Martin Urbanec po celou dobu působil jako ambasador a vytvořil i udržoval silné spojení mezi českou komunitou a týmem Growth. Martin se nyní do týmu Growth připojuje jako vývojář a odchází proto z role ambasadora. Kirsten (produktová manažerka týmu Growth) a Benoît/Trizek (specialista pro vztahy s komunitou) se rozhodli, že tento přechod je vhodnou příležitostí k zhodnocení potřeb týmu Growth od ambasadorů a k identifikování komunit, které v našem týmu potřebují lepší zastoupení. Při svém rozhodování jsme vzali v úvahu i roční plán nadace Wikimedia a jeho zaměření na Knowledge equity a na něj navazující roční plán týmu Growth.

Protože s českou komunitou již máme navázané silné vztahy, a jelikož Martin i nadále zůstává součástí týmu Growth, rozhodli jsme se po pečlivém zvažování zařadit místo české Wikipedie jiný pilotní projekt. Věříme, že spolupráce s regionem, který má v týmu Growth omezené zastoupení, nám poskytne mnoho nových příležitostí. Ačkoli ještě nebylo učiněno definitivní rozhodnutí, je pravděpodobné, že tým Growth bude nadále spolupracovat s komunitou, která lépe reprezentuje potřeby subsaharské Afriky.

I když česká Wikipedie již nebude pilotním projektem týmu Growth, česká Wikipedie bude mít i nadále k dispozici funkce týmu Growth. K jejich nasazení dojde později, jakmile budou otestovány na pilotních projektech. Abyste zůstali informováni o aktivitách týmu Growth, můžete se přihlásit k odběru našeho newsletteru anebo sledovat naše Týdenní aktuality. Kdykoli se také můžete přímo ozvat Trizkovi s jakýmikoli otázkami.

Ještě jednou vám děkujeme za skvělou spolupráci.

KStoller-WMF a Trizek (WMF), 31. 7. 2023, 16:26 (CEST)Odpovědět