Přeskočit na obsah

Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ kat
Řádek 33: Řádek 33:


[[Kategorie:Švédské knihy pro děti a mládež]]
[[Kategorie:Švédské knihy pro děti a mládež]]
[[Kategorie:Japonské televizní seriály]]
[[Kategorie:Televizní seriály z roku 1980]]
[[Kategorie:Kodomo]]

Verze z 30. 12. 2015, 14:47

První z obrázků původního švédského vydání
Socha Nilse Holgerssona v Karlskroně

Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem (švédsky Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) je naučný román pro děti z let 1906–1907 švédské autorky Selmy Lagerlöfové.

Román byl vytvořen na základě zadání švédské Národní jednoty učitelů z roku 1902, které požadovalo zeměpisnou čítanku pro veřejné školy. Lagerlöfová tedy před sepsáním nastudovala švédskou přírodu a chování zvířat (zejména ptáků), ale i lidové zvyky a pověsti a hospodářský život jednotlivých švédských krajů. S povídáním o zvláštnostech různých krajů pak seznámila čtenáře při popisech krajin, kterými hlavní postava - Nils Holgersson - putuje, nebo i při příbězích, které jsou mu (a tím i čtenáři) v knize vyprávěny.

Román se stal pevnou součástí švédské kultury, postava chlapce letícího na huse se tak dostala například na švédskou dvacetikorunu. Byl také několikrát zfilmován.

Děj

Nils Holgersson je mírně sobecký a zlobivý jedináček v chudé rodině ve Skåne, který je jednoho dne nechán rodiči v době bohoslužeb doma, aby si sám četl Lutherovu postillu. Místo toho ovšem potká domácího skřítka a zkusí ho trápit. Skřítek ho pak zakleje v skřítka a zmizí. Zároveň je tím Nilsovi dána možnost rozumět zvířecí řeči a tak zjišťuje, že všechna domácí zvířata si dobře pamatují, kdy a jak je trápil, a nechystají se mu nijak pomoci. Vzápětí přes statek letí divoké husy a jejich lákání podlehne domácí houser Martin, který se snaží odletět s nimi. Nils se ho snaží zadržet, ale houser se nenechá a prostě vezme Nilse s sebou.

K Nilsovi se zpočátku husy, vedené starou a moudrou Akka z Kebnekajsy chovají s odporem, stejně jako jiná zvířata, ale postupně si získá jejich uznání, když pomůže nejen jim, ale prokáže různé dobré skutky i jiným zvířatům, která po cestě potkají. Zároveň si chráněním hus udělá velkého nepřítele v lišáku Smirrovi, jehož pronásledování je jedním z důvodů, proč husy křižují Švédskem sem a tam, díky čemuž se Nils seznamuje s charakteristikami jednotlivých jižních švédských krajů.

Zároveň Nils zažívá různá dobrodružství. Například při obraně hradu (či spíše sýpky) v Glimminge si chlapec zahraje na krysaře, aby ochránil pevnost a zbytek starého rodu černých krys proti nájezdu invazních šedých krys, pak absolvuje kulturní slavnost zvířat na Kulabergu.

V rámci pokusu vyhnout se Smirrovi husy letí také přes Öland a Gotland, takže ve své cestě proletí nad všemi švédskými kraji.

Na závěr je Nils proměněn zpět v chlapce.

Filmové adaptace

V roce 1939 natočil Švéd Einar Norelius animovaný krátký film Nils Holgerssons underbara resa.

V roce 1955 měl premiéru sovětský animovaný film Začarovaný chlapec (Заколдованный мальчикZakoldovannyj malčik), který režírovali Alexandra Gavrilovna Sněžko-Blockaja a Vladimir Ivanovič Polkovnikov.

Pak vytvořili v roce 1962 ve Švédsku hraný film Nils Holgersson (Nils Holgerssons underbara resa).

V roce 1980 vznikl japonský animovaný seriál Nils Holgersson (ニルスのふしぎな旅Nirusu no Fušigi na Tabi). Měl 52 dílů, režírovali ho Mamoru Ošii a Hisajuki Toriumi a hudbu k němu skládal český skladatel Karel Svoboda.

V roce 2011 měl premiéru dvoudílný švédsko-německý hraný film Nils Holgersson a jeho zázračná cesta (Nils Holgerssons wunderbare Reise) režiséra Dirka Regela.

Externí odkazy